Tanácsadás

Tanácsadás kutya választáshoz

Mielőtt kutyát hozunk a házhoz ne felejtsük el: a kutya élőlény, komoly felelősség. Ezért először tisztázzuk magunkban, hogy miért szeretnénk kutyát tartani: társnak, őrzésre, sportra vagy mindezért együtt.

  • Kutyát szeretne, de nem tudja milyent?
  • Vagy tudja, de bizonytalan, hogy passzol-e Önhöz?
  • Szeretné aprólékosan végiggondolni, hogy felvállalhat-e egy kutyust?

Gondoljuk végig, hogy van-e:

  • elég lelki- és fizikai erőnk az adott fajtához,
  • megfelelő méretű területünk,
  • elegendő szabadidőnk a kiadós sétákhoz, kirándulásokhoz.

A lelkiismeretes kutyázás ugyanis sok gyaloglással jár. Státuszszimbólumnak sose vegyünk kutyát. Ösztönből és szeretetből válasszunk. Sőt, ha lehet, engedjük, hogy ő válasszon minket.

Tájékozódjunk a fajták természete, viselkedése felől, járjunk kiállításokra, látogassunk el menhelyekre, ahol élőben is megtekinthetjük őket, elbeszélgethetünk a tenyésztőkkel, gondozókkal, szakemberekkel.
Fontos, hogy a választott kutya lelke passzoljon gazdájáéhoz. Kis testbe is szorulhat hatalmas akarat, nagy testben is lehet szelíd lélek.

Ha a gyerek nyaggatja szüleit egy kutyusért,  csupán a béke kedvéért ne vigyünk haza kutyát. Nem kis felelősség, ezért mindenképpen gondoljuk át, hogy csemeténk vajon elég érett-e hozzá?
Mert ha nem, a szülők dolga lesz etetni, sétáltatni, orvoshoz vinni, játszani vele, gondozni, tanítani kb. 10-15 éven keresztül.

A tanácsadás lényege, hogy átbeszéljük Veled azokat a lényeges szempontokat, ami alapján felelősen eldöntheted, hogy az elhangzottak alapján tényleg szeretnél-e kutyát, és ha igen, akkor milyet válassz és honnan.

Ha tanácstalan vagy és nem tudsz dönteni, vagy szeretnéd hozzáértővel végiggondolni a felelősségteljes kutyatartást, akkor hívj, segítünk!